کاردرمانی در منزل، خدمتی ارزشمند و کارآمد است که توسط متخصصان کاردرمانی ارائه میشود و به افرادی که به دلیل ناتوانیهای جسمی یا ذهنی و یا به دلیل دشواری در مراجعه به مراکز درمانی، امکان دریافت خدمات کاردرمانی در کلینیک را ندارند، کمک میکند.
هدف کاردرمانی، ارتقای سلامت و کیفیت زندگی افراد با کمک به آنها در انجام فعالیتهای روزمره، افزایش استقلال و کاهش وابستگی به دیگران است. این خدمات برای افراد مبتلا به بیماریها، معلولیتها، ضایعات و اختلالات مختلف، مانند سکته مغزی، ام اس، فلج مغزی، و همچنین کودکان با مشکلات رشدی و یادگیری، بسیار مفید است.
در کاردرمانی در منزل، متخصص به منزل بیمار مراجعه میکند و با توجه به نیازها و شرایط او، برنامه درمانی منحصر به فردی را طراحی میکند. این برنامه میتواند شامل تمرینات حرکتی، فعالیتهای ذهنی و شناختی، آموزش مهارتهای زندگی و استقلال فردی و سایر مداخلات درمانی باشد.
کاردرمانی یکی از تخصص های توانبخشی است که هدف آن کسب حداکثر استقلال در بیماران است. یکی از مداخلات این تخصص کاردرمانی در منزل است. کاردرمانی در منزل برای افرادی که قادر به حضور در کلینیک نیستند مناسب است.
کاردرمانی برای افرادی که به خاطر یک مشکل فیزیکی یا ذهنی قادر به زندگی کردن به صورت مستقل نیستند مناسب است. کاردرمانی برای کودکان، بزرگسالان و سالمندان دارای مشکلات حرکتی، کاربردی است.
کودکانی به خاطر مشکل حرکتی قادر به راه رفتن نیستند. بزرگسالانی که به خاطر سکته مغزی، ضربه مغزی، ضایعات نخاعی و ام اس وابسته دیگران هستند. سالمندانی که به خاطر سندرم های مرتبط با سن خود و ضعف پیشرونده قادر به انجام فعالیت های روزانه ی خود نیستند.
سکته مغزی شایع ترین و ناتوان کننده ترین بیماری نورولوژیک در بالغین است که یک چالش بزرگ در طب توانبخشی است. سکته مغزی باعث محدودیت مشارکت فرد در فعالیت های شخصی و اجتماعی می شود. بعد از بیماری های قلبی عروقی و سرطان، سکته مغزی سومین عامل در مرگ و میر افراد در آمریکا است. اختلال در اکسیژن رسانی به سلول های مغزی منجر به مرگ آنها می شود که در سکته مغزی این مشکل به وجود می آید.
سندرم های مرتبط با سکته شامل نادیده انگاری سمت مقابل، آسیب به ناحیه ی حرکتی مکمل که منجر به آفازی و آپراکسی می شود. کاردرمانی و به طور کلی توانبخشی سکته مغزی تحت تاثیر محل و وسعت ضایعه است. هرچقدر ضایعه بیشتر باشد، اختلال در عملکرد مغز بیشتر است. کاردرمانی در سکته مغزی شامل راه انداختن بیمار، کسب حداکثر استقلال در فعالیت های روزانه زندگی و بازگشت به فعالیت های قبل از حادثه است. تا زمانی که بیمار به طور مستقل قادر به راه رفتن نیست بهتر است کاردرمانی در منزل انجام شود.
علل بروز سکته مغزی برمیگردد به ایجاد آمبولی، ترمبوز و خونریزی داخل مغز. در خونریزی درون مغزی عواملی چون فشار خون بالا و کنترل نشده مهمترین و شایع ترین علت است. سن بالا، دیابت، افزایش چربی خون، الکل و مصرف سیگار از دیگر عوامل شایع بروز سکته مغزی هستند.
راه رفتن بیماران سکته مغزی مستلزم انجام جلسات توانبخشی به صورت منظم است. معمولا بیست جلسه برای راه رفتن بیمار سکته مغزی لازم است.
توانبخشی سکته مغزی شامل کار تیمی بین فیزیوتراپ، کاردرمان و گفتار درمانی (در صورتی که گفتار فرد نیز درگیر شود) است. در واقع درمان فلج بعد از سکته مغزی کاردرمانی و فیزیوتراپی است.
پارکینسون از گروه بیماری های تخریبی دستگاه اکستراپیرامیدال است که در آن یاخته های جسم سیاه واقع در مغز میانی به تدریج از بین می رود. این تخریب باعث کاهش ترشح دوپامین می شود. کاهش ترشح دوپامین باعث کندی حرکتی، ترمور یا لرزش و سفتی بدن می شود. نشانه های این بیماری معمولا از پنجاه سالگی شروع می شود و اگر بیمار جوانی با نمای پارکینسون مراجعه کند به ویلسون بایستی مشکوک شد. مهمترین اصل در توانبخشی و کاردرمانی در افراد مبتلا به پارکینسون حفظ و افزایش حداکثر توانایی عملکردی در آنها است. تقویت تعادل، بهبود حرکات دست و پا و کاهش سفتی از اهداف کاردرمانی در این بیماران است.
هانتینگتون یک بیماری پیش رونده ی مغزی است که ژنتیکی بوده و ممکن است در سنین کمتر نیز بروز کند. کاردرمانی در هانتینگتون شامل کار روی حافظه ی بیمار، بهبود عملکرد حرکتی و حفظ ثبات بدن است. به دلیل سختی حضور این بیماران در کلینیک، بهتر است کاردرمانی آنها در منزل انجام شود.
عمده ترین مشکلات مخچه شامل موارد زیر است.
مهمترین هدف کاردرمانی در بیماران مخچه ای برگرداندن عملکرد به بیمار تا حد امکان و ایجاد حس امنیت و کاهش ترس از زمین خوردن است. کار بر روی کنترل سر و گردن و تنه، کار روی تعادل از مهمترین اهداف مداخلات کاردرمانی در این بیماران است.
بیماری ام اس (MS) سر دسته ی بیماری هایی است که با خراب شدن میلین مشخص می شود. از دست رفتن میلین باعث پیدایش پلاک های عصبی شده و بسته به محل تشکیل این پلاک ها نشانه های بیماری متفاوت خواهد بود. مثلاً پیدایش پلاک در عصب یا راه بینایی سبب تاری دید تا کوری کامل موقتی می گردد.
شایعترین دورهی پیدایش بیماری بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی است ولی موارد نادری در کودکان و سالمندان نیز مشاهده شده است. کاردرمانی در ام اس شامل کاهش تون عضلانی و بر اساس نوع درگیری مداخلات مربوطه انجام می شود.
علت بیماری MS هنوز مشخص نشده است ولی عواملی مانند نارسایی ایمنی، استعداد ژنتیکی فرد، زمینه خانوادگی و عفونت های ویروسی در پیدایش آن مؤثر است. شیوع بیماری در زنان بیشتر از مردان است که احتمالاً به دلیل اثر استروژن بر تولید سیتوکین ها است.
هنوز درمان قطعی و مؤثری برای آن پیدا نشده است. در موارد حاد بیماری از کورتون استفاده می شود. برای پیشگیری از بازگشت بیماری پیشنهادهایی مانند دوز کم کورتون، پلاسمافرز، روغن آفتابگردان، رژیم کم چربی داده شده است. در مرحله ی مزمن درمان دارویی علامتی مطرح است.
ضایعات نخاعی به دو دسته تروماتیک و غیر تروماتیک تقسیم می شود. ضایعات غیر تروماتیک شامل عفونت ها، تومورها، میلیت های نخاعی و دفورمیتی های مادرزادی است. کاردرمانی در بیماران ضایعات نخاعی براساس محل آسیب متفاوت است و فرق می کند. مشکلات حسی، مشکلات حرکتی، کنترل ادرار و مدفوع، کاهش فشار خون وضعیتی از مشکلات شایع این بیماران است. به دلیل مشکلات جابجایی این بیماران، کاردرمانی این بیماران بهتر است در منزل انجام شود.
آسیب هایی که بعد از ضربه به مغز وارد می شود شامل: ادم مغزی، هماتوم جمجمه، هیپوکسی مغزی و ایسکمی است. کاردرمانی برای بیماران دارای ضربه مغزی در ابتدا بهتر است در منزل انجام شود. بعد از کسب استقلال و توانایی راه رفتن، ادامه ی روند درمان بیماران ضربه ی مغزی می تواند در کلینیک کاردرمانی انجام شود.
مداخلات کاردرمانی در سالمندان شامل شناسایی عوامل محدود کننده حرکت سالمند و کاردرمانی در سندرم های دوران سالمندی است. عواملی که باعث محدودیت حرکتی سالمند می شوند و بایستی کاردرمانی در سالمندان انجام شود شامل موارد زیر است:
کسب حداکثر استقلال در انجام فعالیت های روزانه زندگی در سالمندان از اهداف کاردرمانی در منزل برای سالمندان است.
هنر کاردرمانی استفاده از فعالیت های هدفمند جهت بهبود عملکرد بیمار است. در کاردرمانی جهت بهبود بیمار از تمرین درمانی استفاده می شود. اصلاحات محیطی جهت راحتی عملکرد از گزینه های دیگر مداخلات کاردرمانی در منزل است.
کاردرمانی برای نوازدان تازه متولد شده و کودکان در منزل انجام می شود. ممکن است کودکان به خاطر مشکلات حرکتی و نیز تاخیر حرکتی قادر به رشد نبوده و ممکن است دیرتر از کودکان دیگر مستقل شود. عدم استقلال حرکتی به موقع در کودکان منجر به عدم یادگیری شده و نسبت به سایر کودکان از هوش کمتری برخوردار خواهند بود.
کودکی که در زمان خودش راه رفتن و چهار دست و پا رفتن را یاد می گیرد، محیط خود را کشف می کند و سطح یادگیری خود را افزایش می دهد. کاردرمانی در منزل برای کودکان در زمان کرونا گزینه خوبی است. این کودکان سیستم ایمنی ضعیفی دارند و بهتر است در منزل توانبخشی انجام دهند.
اولین مرحله ی رشد حرکتی کودکان گردن گرفتن است. گردن گرفتن کودک بایستی نهایتا تا ۴ ماهگی صورت گیرد. کاردرمانی برای گردن گرفتن کودک شامل تقویت عضلات گردن و حفظ پوزیشن گردن است. جهت تمرینات گردن گرفتن کودک با ما تماس بگیرید و تمرینات مربوط به آن را آموزش ببینید.
دومین مرحله ی رشدی کودکان نشستن است. نشستن کودکان بایستی نهایتا تا ۷ ماهگی به دست بیاید. کاردرمانی برای نشستن کودک شامل تقویت عضلات تنه و لترال است. کار روی نشستن کودک مستلزم کسب گردن گرفتن کودک است. مهار رفلکس ها یکی از اهداف کاردرمانی در تمام مراحل رشدی است.
چهار دست و پا رفتن یکی از مراحل حرکتی مهم در کودکان است. مهار تون عضلانی در کودکان فلج مغزی پیش نیاز چهار دست و پا رفتن است. کودک برای کسب این مرحله باید قادر باشد روی شکم خود دراز بکشد و در حالیکه روی دست های خود وزن انداخته است به محیط نگاه کند. در کاردرمانی برای چهار دست و پا تمام این مراحل با تمرینات تخصصی و به صورت منظم انجام می شود.
ایستادن کودک مستلزم قدرت عضلانی خوب اندام تحتانی و تنه است. زمانی که کودک بتواند تعادل خود را در این وضعیت حفظ کند، این مرحله را کسب کرده است. کاردرمانی برای ایستادن کودک شامل تمرینات تقویتی عضلات تنه و اندام تحتانی و نیز بهبود تعادل کودک است.
راه رفتن کودک آخرین مرحله رشد حرکتی است. کاردرمانی در راه رفتن کودک یکی از حساس ترین مداخلات این تخصص در کودکان است. قبل از اینکه کودک راه رفتن را شروع کند بایستی قادر باشد روی دو زانوی خود بایستد. همچنین در ادامه قادر باشد دو زانو راه رود اما زیاد ضرورت ندارد. در مرحله ی بعد کودک باید قادر باشد بایستد و بدون نیاز به کمک تعادل خود را حفظ کند. کسب تمام مهارت های بالا نیازمند تمرینات تخصصی کاردرمانی است.
سندرم داون یکی دیگر از گروه هدف کاردرمانی است. شل بودن عضلات این کودکان باعث می شود از بدو تولد برای آنها کاردرمانی انجام شود. در صورتی که این کودکان به طور مرتب کاردرمانی شوند نهایتا تا ۳ الگی راه میافتند و در صورتی که به موقع کاردرمانی نشوند ممکن است تا ۵ سالگی همچنان قادر به راه رفتن نباشند. کاردرمانی ذهنی دیگر حیطه ای است که بایستی توجه شود تا کودک سندرم داون از یادگیری عقب نماند.
کاردرمانی در صافی کف پا شامل تمرینات تخصصی است که منجر به تشکیل قوس پا می شود. جهت آموزش تمرینات کاردرمانی برای صافی کف پا با ما تماس بگیرید.
تیم ما متخصصین کاردرمانی را به تمام نقاط غرب تهران اعزام می کند. کاردرمانی در غرب تهران شامل تمام مناطق غرب تهران از جمله صادقیه، شهرک غرب، سعادت آباد، پونک، جنت آباد است. جهت انجام کاردرمانی در غرب تهران با ما تماس بگیرید.
بعضی از بیماران ترجیح می دهند که کاردرمان خانم با او کار کند. جهت راحتی بیماران خانم، مجموعه ی ما در صورت درخواست بیمار، کاردرمان خانم را به منزل شما اعزام می کند.