گفتار درمانی
گفتار درمانی یا آسیب شناسی گفتار و زبان یکی از رشتههای علوم توانبخشی است که به بررسی، تشخیص و درمان اختلالات مربوط به گفتار ، تکلم ، درک صوت و بلع می پردازد.
متخصص گفتار درمانی یا آسیب شناس گفتار و زبان (SLP) به پیشگیری از اختلالات مربوط به گفتار و تکلم صحیح، فرایندهای ذهنی برقراری ارتباط، صوت و مشکلات بلع کمک می کنند.
آسیب شناس گفتار و زبان به کودکان و بزرگسالانی که به دلایلی همچون مشکلات و ناهنجاری های مادرزادی و یا سکته مغزی ، فلج مغزی، اوتیسم و اختلال یادگیری دچار مشکلاتی در زمینه گفتار هستند کمک می کند.
شاید با شنیدن گفتاردرمانی اولین چیزی که به ذهن افراد می رسد کودکان دچار لکنت باشند ، در حالی که حیطه فعالیت متخصصان گفتاردرمانی فراتر از این مورد است و این متخصصان در بهبود کیفیت زندگی افراد دچار مشکلات مرتبط با تکلم نقش موثری دارند.
گفتار درمانگر با ارزیابی بیمار خود به درمان و کاهش مشکلات مرتبط با موارد ذکر شده کمک می کند.
آسیب شناس گفتار و زبان به بیمار خود کمک می کند تا ارتباطات موثرتری را با اطرافیان خود برقرار کند.
گفتار درمانگر با درمان مشکلات بلع در افرادی که به دلایل دچار این مشکل شده اند نقش مهمی در بازیابی سلامت این افراد دارد.
متخصص گفتاردرمانی با استفاده از مهارت های تخصصی و دانش خود از موثرترین راهکارها برای کمک به بیماران خود استفاده می کند.
کودکانی که دچار مشکلات گفتاری، زبانی و برقراری ارتباط مانند لکنت زبان هستند بیشترین طیف مراجعان به کلینیک های گفتاردرمانی هستند.
متخصص این رشته به بهبود وضعیت نوزادان نارس و شیرخواران مبتلا به مشکلاتی همچون فلج مغزی، شکاف کام و سندرم داون کمک می کند.
کودکان دچار مشکلات یادگیری و شنیداری هستند و کودکانی که به دلیل بیماری های رشدی مانند اوتیسم و سندرم داون دچار مشکلاتی از این دست هستند نیز باید تحت نظر گفتاردرمانگر قرار بگیرند.
سکته مغزی ، سرطان حنجره و پارکینسون از جمله مشکلاتی هستند که افراد بزرگسال را نیازمند خدمات گفتاردرمانی می کنند.
متخصص گفتادرمانی با آگاهی کامل از آناتومی و فیزیولوژی اندام گفتار و نیز مباحث زبانشناسی و روانشناسی به بهبود مشکلات ذکر شده کمک می کند.
رشته گفتار درمانی از زیر گروههای رشتههای علوم پزشکی است و تنها در دانشکده های توانبخشی در برخی مراکز استان تدریس می شود.
این رشته بطور کارشناسی پیوسته دانشجو پذیرش می کند و پس از آن امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز وجود دارد.
فارغ اتحصیلان این رشته پس از پایان تحصیلات خود می توانند در مراکز توانبخشی مشغول بکار شوند و یا خود اقدام به تاسیس کلینیک کنند.