آیا کاردرمانی تاثیر دارد؟ این سوال اکثر مراجعین به کلینیک های کاردرمانی است. باهم در اینجا تاثیر کاردرمانی در انواع اختلالات و بیماری ها را بررسی می کنیم.
کودکان مراجعه کننده به کلینیک های کاردرمانی معمولا دارای مشکلات ذهنی یا جسمی هستند. اوتیسم شناخته شده ترین اختلال است که اغلب این کودکان کاردرمانی را تجربه کرده اند. تعدیل حسی، یکپارچگی حسی، بهبود ارتباط چشمی، یادگیری یک سری مهارت ها از جمله مزایای مداخلات کاردرمانی در این کودکان است.
بیش فعالی، اختلالات یادگیری، سندرم داون از دیگر اختلالاتی هستند که نیاز به کاردرمانی پیدا می کنند. کودکان بیش فعال اغلب با ضعف توجه و تمرکز روبه رو می شوند که با مداخلات کاردرمانی بهبودی چشم گیری پیدا می کنند. افزایش سطح تحمل در این کودکان از دیگر مزایای کاردرمانی است.
افراد دارای اختلال یادگیری اغلب مشکل در مداد گرفتن، ضعف عضلات دست و مشکلات حسی، ضعف توجه و تمرکز رنج می برند و با کاردرمانی این مشکلات می تواند کاملا رفع شود. سندرم داون نیز یکی از اختلالاتی است که هم برای رشد حرکتی و هم ذهنی به کاردرمانی نیاز پیدا می کند. به طور مثال یک کودک سندرم داون ممکن است به صورت طبیعی در چهار پنج سالگی راه رفتن را یاد بگیرد اما با کاردرمانی این مدت زمان نصف می شود.
پس در اینجا معلوم شد کاردرمانی در کودکان تاثیر خوب و قابل قبولی دارد. لازم به ذکر است با توجه به شرایط اجتماعی و اقتصادی خانواده کودک، نظم در مراجعه به کاردرمانی و شرایط کودک می تواند میزان پیشرفت او را تحت تاثیر قرار دهد.
مشکلات جسمی که در دوران کودکی به وجود میاد شامل فلج مغزی و تاخیر حرکتی هستند. میوپاتی نیز از دیگر مشکلات جسمی است که با انجام کاردرمانی می توان پیشرفت آن را کند کرد.
کلید پیشرفت کودکان فلج مغزی مراجعه زود هنگام به کاردرمانی است. کودکان فلج مغزی هرچقدر زودتر کاردرمانی را شروع کنند، پیشرفت آنها سریع تر بوده و بهبودی چشمگیری خواهند داشت.
علل تاخیر حرکتی در کودکان به طور مشخص معلوم نیست ولی عوامل بسیاری در ایجاد آن نقش دارد. کودکان با تاخیر حرکتی در کسب مهارت های حرکتی مانند نشستن، چهار دست و پا رفتن و سایر مراحل رشد حرکتی ناتوان هستند. کاردرمانی در این کودکان به طور قطع تاثیر دارد و باعث بهبودی کامل این کودکان می شود.
بزرگسالان اغلب بخاطر حوادثی که در زندگی آنها اتفاق می افتد ممکن است به کاردرمانی نیاز پیدا کنند. مجموعه مشکلاتی که یک فرد بخاطر آن ممکن است به کاردرمانی مراجعه کند شامل موارد زیر است.
کاردرمانی در تمامی مشکلاتی که در بالا عنوان شد تاثیر مثبت و چشم گیری دارد. اصولا استقلال فرد در انجام کارهای روزانه زندگی فلسفه اصلی مداخلات کاردرمانی است. به جرات می توان گفت تنها تخصصی که با عملکرد فرد سروکار دارد، کاردرمانی است.
سالمندان ممکن است بخاطر مشکلات شناختی و ذهنی و یا حرکتی به کاردرمانی مراجعه کنند. مدیریت حافظه و استفاده بهینه از آن از جمله مداخلاتی است که یک کاردرمانگر برای یک فرد دارای اختلال حافظه می تواند انجام دهد.
ضعف حرکتی در سالمندان از دیگر مشکلات شایع این قشر است. اغلب فرد سالمند نمی تواند از جای خود بلند شود یا حرکت کند. سالمند برای انجام کارهای روزانه خود نیازمند حضور فرد دیگری است. با انجام کاردرمانی می تواند تا حدود بسیار زیادی مشکلات جسمی سالمندان را حل کرد.
به طور کلی می توان گفت کاردرمانی در تمام اختلالات و بیماری های مرتبط با جسم و ذهن تاثیر مثبت دارد. این تاثیر مثبت می توان از پنج درصد شروع شود. میزان تاثیر کاردرمانی بستگی به مشکلات فرد و شرایط اجتماعی اقتصادی وی دارد.